Φεβ 25, 2018 - Πλίνθοι & κέραμοι, Στους Imaginistes    Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κουβέντες καφενείου περί ηθικής, νομιμότητας και μελιού

Κουβέντες καφενείου περί ηθικής, νομιμότητας και μελιού

«Στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί
θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.
Τζάμπα χαραμίζει θα πάω να της πω
το νεανικό της και αγνό ενθουσιασμό.» [1]
~~~

– Ήρθε το πόρισμα της πολεοδομίας;

– Χτες μου το κοινοποίησαν.

– Καλά και τι περιμένεις και δεν μας το λες;

– Να διαβάστε το. Λέει ότι η σκάλα της εκκλησίας είναι μια αυθαίρετη κατασκευή που κτίστηκε στον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας καθ’ υπέρβαση της αδείας, επιβάλει τα πρόστιμα που προβλέπονται, πάνω από 2.000€, και φυσικά διατάσσει την κατεδάφισή της.

– Δηλαδή όταν η Δημοτική μας Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο έλεγε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο έλεγε ψέματα; [2]

– Φυσικά και έλεγε ψέματα. Δεν είναι άσχετοι όπως ισχυριζόσουν την άλλη φορά. [3]. Ούτε ναοδομίες υπάρχουν σήμερα για να δίνουν άδειες, έχουν καταργηθεί, ούτε η άδεια οικοδόμησης του ναού λέει ότι μπορεί να κτίζεις όπου θες και μάλιστα σε κοινόχρηστο χώρο. Αυτά είναι παραμύθια.

– Μα γιατί να πούνε ψέματα; Δεν ορκίστηκαν όλοι να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον;

– Ορκίστηκαν με παπάδες και μανουάλια. Κοντέψαμε να λιποθυμήσουμε απ’ το λιβάνι στην ορκωμοσία στο Δημαρχείο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ποιος θυμάται τώρα όρκους και οράματα; Τώρα πάμε για τις εκλογές.

~~~
«Θυμάσαι που βαλάντωνες εκεί στην εξορία
και διάβαζες και Ρίτσο και αρχαία τραγωδία;
τώρα κοκορεύεσαι επάνω στον εξώστη
και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη.» [1]
~~~

– Αν είναι έτσι δεν τίθεται ένα ψιλοηθικό θεματάκι; Να μην πούμε και κάτι παραπάνω όταν συγκαλύπτεις καταπάτηση δημοσίου χώρου από έναν ιδιώτη;

– Όχι απλά συγκαλύπτεις. Συμμετέχεις στην καταπάτηση γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισαν όλο περηφάνια ότι η συγκεκριμένη κατασκευή έγινε ύστερα από συνεννόηση με τον Δήμο! [2] Για να καταλάβεις περνούσαν οι υπεύθυνοι, βλέπανε την παρανομία και λέγανε «παιδιά όλα καλά, συνεχίστε». Φυσικά και υπάρχει θέμα. Θα δούμε τι θα ειπωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ρωτήσω και κάτι φίλους δικηγόρους.

– Σοβαρευτείτε! Μη λέτε μεγάλες κουβέντες! Η εκκλησία δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης. Είναι η σωτηρία της ψυχής μας.

– Της ψυχής μας και των ψήφων μας.

– Πώς το είχαμε πει;

– Ευλογημένα ψηφουλάκια.

– Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εμένα η σκάλα [4] αυθαίρετη – ξεαυθαίρετη μ’ αρέσει. Μαζί με τις άλλες δυο αυθαίρετες που κτίστηκαν παλιότερα δίνουν μια τέλεια ισορροπία στο οικοδόμημα. Αν μάλιστα της βάλουμε και μια μαρμάρινη επένδυση μ’ έναν μπρούτζινο δικέφαλο αετό αριστερά δεξιά θα γίνει κουκλι. Άσε που είναι και στην ευθεία απ’ τα σπίτια σας γκρινιάρηδες. Έρχεστε απ’ το στενό και τσουπ μέσα στον ναό. Δεν χρειάζεται να κάνετε κύκλο και να μπείτε απ’ την άλλη αυθαίρετη σκάλα από μπροστά.

– Καλά τώρα εσείς πιστεύετε στα σοβαρά ότι θα κατεδαφίσουν το αυθαίρετο;

– Γιατί όχι; Ο νόμος είναι σαφής. Δεν πρέπει ο Δήμος να πάρει πίσω τον κοινόχρηστο χώρο;

– Μ’ αρέσει η αισιοδοξία σου…

– Σκεφτείτε αν στο πιο κεντρικό σημείο του Δήμου μας γίνονται τέτοια, τι μπορεί να γίνεται και σε άλλα έργα που δεν τα πολυβλέπεις;

– Δεν είναι σωστό να γενικεύεις. Καθόλου σωστό.

– Τι να μη γενικεύω. Εδώ για παράδειγμα γεμίσανε χωρίς καμιά μελέτη κολονάκια τις διασταυρώσεις, πληρώσανε ένα σκασμό λεφτά, στην πορεία «ανακάλυψαν» ότι είναι παράνομα και τώρα πληρώνουν για να τα ξηλώσουν και δικαιολογούνται ότι τα βγάζουν γιατί λέει εμπεδώσαμε τη σωστή συμπεριφορά παρκαρίσματος!!! [5] Αντί να πούνε τουλάχιστον ένα συγγνώμη λάθος, μας δουλεύουν και από πάνω.

– Λάθος χρόνους και πρόσωπα χρησιμοποιείς. Δεν είναι «αυτοί πληρώσανε – αυτοί πληρώνουν». Είναι «εμείς πληρώνουμε».

– Καλά πώς δικαιολογούν όλοι τέτοιες καταστάσεις;

– Μη κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Είναι το λεγόμενο mode «πετάει – πετάει ο γάιδαρος». Λέει ο αρχηγός «όλα σωστά, οι άλλοι φταίνε», «όλα σωστά, οι άλλοι φταίνε» λένε εν χορώ και οι από κάτω. Πλειοψηφία έχουν, ό,τι θέλουν κάνουν. Βλέπεις κανέναν να παίρνει προσωπικές ευθύνες για κάτι το στραβό; Έτσι δουλεύει το σύστημα διαχρονικά και σε όλα τα επίπεδα.

– Αχ! Μα είναι τόσο γλυκιά αυτή η εξουσία;

– Μέλι. Μέλι θυμαρίσιο.

~~~
«Εκείνο που υψώνεται και σε εκμηδενίζει
είναι της καρδούλας μου το φως που ξεχειλίζει
και ότι σε γλιτώνει και σου δίνει την αιτία
είναι που χρειάζεται και η γραφειοκρατία.» [1]


[1] Διονύσης Σαββόπουλος, Πολιτευτής, 1979
[2] Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 15/11/17
[3] https://goo.gl/dL4rd2
[4] https://goo.gl/npHSDV
[5] https://goo.gl/R8pSW8


Comments are closed.