Συγκέντρωσα εδώ μερικές εμπειρίες από την ενασχόλησή μου με τους υπολογιστές. Εμπειρίες από το σχολείο, από προγράμματα, λύσεις που βρήκα σε προβλήματα που αντιμετώπιζα.

Γνώμες, ιδέες, παρατηρήσεις, ερωτήματα, σχόλια ευπρόσδεκτα...

A. Δουλεύοντας με τους υπολογιστές στο Ολοήμερο

Β. Διαδραστικός πίνακας με λιγότερο από 50€

Γ. Σπιτικός διακομιστής Web

Δ. Δημιουργία Λευκώματος φωτογραφιών

Ε. Φτιάχνω το προσωπικό μου site

Στ. Παίζοντας με Φωτογραφίες, Δεδομένα GPS και χάρτες του Google Map

Z. Kiss DVD & ελληνικά filenames

Η. Δημιουργία Video CD


Α. ...όταν το καλοκαίρι του 1997 ο Χριστόφας Μαϊστρέλλης μου πρότεινε να δουλέψω με τους υπολογιστές στο 76&138 Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος «Ολοήμερο Σχολείο» η πρώτη αντίδραση ήταν «με τι προσόντα..»

Βλέπεις πέρα από το μεράκι για τους υπολογιστές και την ενασχόληση μαζί τους από το 1987 δεν υπήρχε κανένα άλλο χαρτί....

... Η χαώδη κατάσταση βέβαια που επικρατούσε και επικρατεί στην Ελληνική εκπαίδευση, η επιμονή του Χριστόφα, και η πρόκληση να δοκιμάσουμε θεωρίες στην πράξη με οδήγησαν για 2 χρονιά να δουλέψω εκεί...

Από αυτή την περίοδο υπήρξαν πολλές σημειώσεις με σκέψεις, ιδέες, λύσεις πολλών μικρών προβλημάτων, δυσκολίες κτλ. Στη σελίδα που ακολουθεί έγινε μια προσπάθεια να κωδικοποιηθούν όλα αυτά και να καταγραφούν μαζί με συνδέσεις για προγράμματα και εργασίες...


 

Β. Οι διαδραστικοί πίνακες είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που δίνει άλλη διάσταση και ευκολία στο καθημερινό μάθημα στην τάξη. Είναι όμως ακόμη ακριβοί για τα οικονομικά ενός μέσου σχολείου. Όταν όμως έπεσα πάνω σε μια σελίδα που ισχυριζόταν πως μπορεί να γίνει ένας διαδραστικός πίνακας με λιγότερα από 50€ τότε... Περισσότερα ΕΔΩ

 

Γ. ...η απόκτηση στο σπίτι μιας γραμμής ADSL άνοιξε την όρεξη για πειραματισμούς.

Γραμμή μόνιμα ανοιχτή υπήρχε, ο υπολογιστής  το μεγαλύτερο διάστημα λειτουργεί, γιατί να μην υπάρχει και ένας διακομιστής WEB πάνω του για πειραματισμούς. Η συνέχεια ΕΔΩ.


Δ. ...ένα κομμάτι αυτού εδώ του δικτυακού τόπου είναι αφιερωμένο στη φωτογραφία και πάντα έψαχνα ένα τρόπο για να δημιουργώ και να συντηρώ το online λεύκωμα των φωτογραφιών μου.

Κατά καιρούς δοκίμασα αρκετές λύσεις. Δημιουργία γκαλερί από το FrontPage, από το Photoshop Elements, το cam2pc, το digialbum κλπ. Το πρόβλημα ήταν πως ενώ η δημιουργία του λευκώματος ήταν εύκολη και τα αποτελέσματα ωραία, η διαχείριση μετά των φωτογραφιών προβληματική. Αν ήθελες να προσθέσεις, να αλλάξεις κάτι να διαγράψεις ή έπρεπε να τα φτιάξεις όλα από την αρχή ή να μπλέξεις με χρονοβόρες, και όχι πάντα κατορθωτές από μένα, αλλαγές στις σελίδες

Μετά από ψάξιμο κατέληξα στη minigal. Είναι ένα σκριπτάκι γραμμένο σε php, φυσικά ελεύθερης διανομής, δε χρειάζεται βάση δεδομένων στον σέρβερ, πολύ εύκολο  στην εγκατάσταση και στη χρήση του. Απλά ανοίγεις ένα φάκελο στο site σου, αποσυμπιέζεις μέσα το zip που κατεβάζεις από ΕΔΩ και είσαι έτοιμος.
    Οι δυνατότητές του αρκετές:

  • υποστηρίζει ταυτόχρονο ανέβασμα πολλών φωτογραφιών

  • δημιουργεί αυτόματα μικρογραφίες για τις φωτογραφίες

  • περιέχει έτοιμα Template και skin

  • υποστηρίζει exif, ξεχωριστούς τίλους και σχόλια  επισκεπτών για κάθε φωτογραφία

  • υποστηρίζει ελληνικά παντού (UTF-8)

  • δημιουργεί κλειδωμένα με κωδικό άλμπουμ

Όλα τα παραπάνω και γενικά η διαχείριση των φωτογραφιών σου γίνεται μέσα από ένα πολύ απλό και εύκολο περιβάλλον ενώ στο site του προγραμματιστή  υπάρχει ένα καλό forum για απορίες και ανταλλαγή απόψεων.

Έκανα μια προσπάθεια εξελληνισμού του περιβάλλοντος της minigal. Το σχετικό αρχείο βρίσκεται ΕΔΩ και θα πρέπει να τοποθετηθεί στον υποκατάλογο lang της minigal. Έπειτα από τη σελίδα του διαχειριστή πρέπει να επιλεγεί ως γλώσσα Greek. Αν κάποιος το χρησιμοποιήσει και βρει λάθη ή κάποιο άλλη ορολογία πιο δόκιμη ας με ενημερώσει...

Από το Νοέμβριο του 2006 έχει σταματήσει η ανάπτυξη της στην έκδοση MG2 0.5.1. Είναι βέβαια πλήρως λειτουργική ενώ υπάρχει ένα πολύ καλό mod το kh_mod που βελτιώνει πολλές λειτουργίες. Στο site του δημιουργού υπάρχει και η ελληνική μετάφραση της MG.

Υ.Γ. Αν κάποιος προσπαθήσει να "ανεβάσει" τη minigal στους σέρβερ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου θα εμφανιστεί  ένα μήνυμα λάθους που δεν θα τον αφήνει να ολοκληρώσει την εγκατάσταση. Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί. Για λεπτομέρειες ας επικοινωνήσει μαζί μου.


E.  ...η δημιουργία ενός προσωπικού ιστοχώρου φαντάζει ελκυστική. Για άλλους είναι ένα παράθυρο στον κόσμο για άλλους η ικανοποίηση μιας προσωπικής ματαιοδοξίας για άλλους ισχύουν και τα δύο. Κατέγραψα εδώ τα βήματα που έκανα για την απόκτηση ενός χώρου στο Internet.


Στ.  ...με την εισαγωγή γεωγραφικών συντεταγμένων στις ψηφιακές φωτογραφίες καινούριες δυνατότητες ανοίγονται στη διαχείρισή τους και την προβολή τους. Περισσότερα ΕΔΩ.


Z.   ...χρησιμοποιώ ένα KiSS DP-1504 συνδεδεμένο με το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού για να βλέπω ταινίες και να ακούω μουσική από τον υπολογιστή μου.
  Το «πρόβλημα» που αντιμετώπιζα ήταν η μη υποστήριξη ελληνικών ονομάτων αρχείων και υποκαταλόγων καθώς και υποτίτλων σε DivX. Ταινίες σε DivX δεν είχα αλλά με ενοχλούσε να βλέπω "κινέζικα" όταν εξερευνούσα τον σκληρό μου δίσκο με τα τραγούδια και τις ταινίες...
  Ότι αλλαγμένα firmware βρήκα υποστήριζαν άλλες γλώσσες ή ελληνικά filenames σε διαφορετικά μοντέλα (π.χ. KISS 508) ενώ διάφορες συμβουλές αφορούσαν αλλαγές σε περιβάλλον linux που μου ήταν και είναι έξω από τις δυνατότητες μου.
  Τελικά ανακάλυψα πως μπορεί κανείς να αλλάξει την υποστήριξη της γλώσσας στα ονόματα αρχείων  και καταλόγων καθώς και τις διάφορες στατικές εικόνες του KISS σε περιβάλλον Windows.
Παραθέτω ΕΔΩ τον οδηγό καθώς και τα προγράμματα που χρειάζονται. (Η διαδικασία είναι η ίδια για όλα τα μοντέλα της KISS)


 

Η. ...η ευκολία μια ψηφιακής μηχανής και οι πολλές φωτογραφίες που μπορεί κανείς να τραβήξει με μηδενικό κόστος δημιουργεί δυο προβλήματα. Με πιο τρόπο διαχειρίζεσαι το πλήθος των φωτογραφιών στον υπολογιστή σου και την παρουσίασή τους σε άλλους.

Για το πρώτο, πέρα από τις δυνατότητες που υπάρχουν στα Windows XP δυο προγράμματα που προσωπικά μου έλυσαν τα χέρια. Περισσότερα εδώ (κλικ).

Για το δεύτερο, δύο λύσεις για τη δημιουργία ενός VideoCD στη σελίδα που βρίσκεται εδώ.