διαδραστικς πνακας με λιγτερο απ 50€

This widget requires Flash Player 9 or better

Οι διαδραστικο πνακες εναι στη «μδα» το τελευταο διστημα στην Ελλαδτσα μας. Το Υπουργεο υπσχεται κθε τξη και πνακας, πλασι περιοδεουν στα σχολεα διαφημζοντας προντα, αλλ πρα απ' αυτ εναι γεγονς πως ο διαδραστικς πνακας εναι να εκπαιδευτικ εργαλεο που δνει λλη δισταση και ευκολα στο καθημεριν μθημα στην τξη.
Μχρι μως την ποια υλοποηση των εξαγγελιν παραμνουν ακριβο για τα οικονομικ ενς μσου σχολεου.

Κπως τσι ταν τα δεδομνα ταν στις αναες περιπλανσεις σε διφορες εκπαιδευτικς ιστοσελδες στο Internet πεσα πνω στη σελδα του Johnny Chung Lee που ισχυριζταν πως μπορε κποιος να χει να διαδραστικ πνακα στην τξη του χρησιμοποιντας υποδομς που υπρχουν στα σχολεα και κστος 30 με 50.

wiimoteΤο λο εγχερημα στηρζεται στο χειριστριο μιας παιχνιδομηχανς. Συγκεκριμνα στο Wii Remote Wiimote πως χαδευτικ αποκαλεται, το χειριστριο της κονσλας Nintendo Wii.

Το συγκεκριμνο χειριστριο υποστηρζει σνδεση Bluetooth,  χει ναν οπτικ αισθητρα ευασθητο στο υπρυθρο  και  αντιλαμβνεται κινσεις σε κθετο - οριζντιο ξονα, αριστερ - δεξι  καθς και την οριζντια περιστροφ.

Μιας και υπολογιστς, βιντεοπροβολας εναι σχεδν μνιμα εγκατεστημνοι στην τξη μου, να λγο και η περιργεια και το ζιζνιο του πειραματισμο με οδγησαν να προχωρσω στην υλοποηση του συγκεκριμνου προτζεκτ.
Το περαμα πτυχε, με αποτλεσμα να «κατασκευαστε» στην τξη νας διαδραστικς πνακας με κστος λιγτερο απ 50. Η προσωπικ εμπειρα του εγχειρματος παρακτω:

Η αρχ. Τι υπρχε στην τξη:

 • Φορητς υπολογιστς με Windows Vista (κνει οποιοσδποτε υπολογιστς με Windows XP, Windows Vista, Windows 7)
 • Βιντεοπροβολας

Τι αγορστηκε: (λα σχεδν απ το ebay που και παραπμπουν και οι συνδσεις)

 • Bluetooth adaptor (πολλο υπολογιστς χουν ενσωματωμνο)
 • Στιλ υπρυθρων (Infrared (IR) pen)
 • Wiimote (χειριστριο για το Nintendo wii)
 • Η εφαρμογ Smoothboard (εναι το λογισμικ που με τη βοθεια του Wiimote και ενς στιλ υπερθρων μετατρπει μια οποιαδποτε επιφνεια σε διαδραστικ πνακα).
  Αν και υπρχει και η δωρεν εφαρμογ «Wiimote Whiteboard» που κνει την δια δουλει προτιμθηκε το συγκεκριμνο λογισμικ μιας και με ελχιστο κστος εναι πολ πιο σταθερ, χει ελληνικ περιβλλον χρσης, υποστηρζει 2 Wiimote, προσφρει πολλ εικονικ εργαλεα και εναι αρκετ παραμετροποισιμο.
Floating Toolbar Floating Toolbar - Navigation

 Πως δουλεει:

Ο υπολογιστς θα πρπει να διαθτει Bluetooth adaptor και να εναι ενεργοποιημνος καθς και να χει εγκατασταθε το λογισμικ Smoothboard

 • Συνδω τον υπολογιστ με το βιντεοπροβολα.
 • Ξεκιν την εφαρμογ Smoothboard
 • Πατ ταυτχρονα τα πλκτρα 1 και 2 στο Wiimote και τα κρατ πατημνα μχρι....
 • ...η εφαρμογ Smoothboard να βρει και να συνδεθε με το χειριστριο.
 • Τοποθετ το Wiimote απναντι απ την οθνη που προβλει ο βιντεοπροβολας. Εδ θλει λγο πειραματισμ για τη βλτιστη θση. Γενικ η απσταση απ' την οθνη θα πρπει να εναι 2 με 3 μτρα και ο αισθητρας του Wiimote να κοιτ στο κντρο της οθνης σε γωνα περπου 45 μοιρν απ το εππεδ της.
 • Προχωρ στο calibration  του πνακα, χρησιμοποιντας το στιλ υπερθρων, πατντας το κουμπ Α στο Wiimote κνοντας κλικ στο «Quick Calibration» της εφαρμογς στα Windows...

...και voila!!! Ο πνακας εναι τοιμος για χρση

.

Ο πνακας με τη χρση του στιλ υπερθρων μπορε να χρησιμοποιηθε με πολλς εφαρμογς των Windows, με αρκετ  απ τα δωρεν εκπαιδευτικ λογισμικ που δνει το Παιδαγωγικ Ινστιτοτο και το Υπουργεο Παιδεας, καθς και με ειδικ λογισμικ για διαδραστικος πνακες.
Μερικς ιδες υπρχουν και στις παραπομπς στο τλος αυτς της σελδας και σε μια μελλοντικ αναβθμιση ευελπιστ να παρουσισω και πιο αναλυτικ συγκεκριμνες εφαρμογς.

Τα προβλματα:

Υπρχουν ββαια και προβλματα:

 • Το σετρισμα του λου συστματος προποθτει μια καλ εξοικεωση με τους υπολογιστς και τη λογικ τους αλλ αυτ μαθανεται.
 • Πολλς φορς το σμα αυτο που γρφει παρεμβλλεται αντικειμενικ ανμεσα στον προβολα και την οθνη με αποτλεσμα να μην βλπεις τι κνεις ανμεσα στον αισθητρα του Wiimote  και το στιλ υπερθρων οπτε δεν μπορες να «γρψεις - κλικρεις». Μια μνιμη τοποθτηση του λου συστματος στην οροφ της τξης λνει σε μεγλο βαθμ τα προβλματα αυτ.

Υστεργραφο:

Υ.Γ.1 Η εμπειρα χρσης του πνακα εναι πολ καλ οπτε δικαιολογε και τον λγο κπο μχρι να τον φρεις στα μτρα σου.
Υ.Γ. 2.Σκψεις, ιδες, παρατηρσεις πως πντα ευπρσδεκτες...

Παραπομπς, εκπαιδευτικ υλικ:
 

Το φρουμ  Wiimote Interactive Whiteboard Project με πλθος πληροφοριν, λσεις προβλημτων, ανταλλαγ απψεων.

Πως να φτιξεις μνος σου να στιλ υπερθρων (Infrared (IR) pen)

Ο Johnny Chung Lee  παρουσιζει σε βντεο πως λειτουργε ο διαδραστικς πινακας.

PhET project απ το University of Colorado: Πληθρα εφαρμογν σε java σχετικς με τη Φυσικ και τη Χημεα και στα ελληνικ. (Αξζει η εφαρμογ δημιουργας ηλεκτρικο κυκλματος, και η οπτικ τρπεζα)

Παιδαγωγικ Ινστιτοτο: Εκπαιδευτικ υποστηρικτικ υλικ Δημοτικο

Ελεθερο Λογισμικ και Λογισμικ Ανοικτο Κδικα για την Εκπαδευση

Διαδραστικ παιχνδια που στηρζονται στους νμους της φυσικς:

 • Crayon Physics (2D παζλ βασισμνα στους νμους της φυσικς)
 • Phun (2D προσομοωση φυσικν ιδιοττων σωμτων που αλληλεπιδρον)
 • Numpty Physics (αντστοιχο με το Crayon Physics αλλ με δεια GPL)

Δωρεν εφαρμογς της Microsoft για Tablet PC (δουλεουν και σε Windows 7)

Classroom Presenter 3  Δωρεν εφαρμογ δημιουργας μαθημτων για διαδραστικος πνακες. Σε να δκτυο επιτρπει την αλληλοεπδραση του υπολογιστ του δασκλου με τους υπολογιστς των μαθητν. (μια παρουσαση στα Ελληνικ ΕΔΩ)

SMART Notebook Πλρης εφαρμογ για δημιουργα ολοκληρωμνων μαθημτων  που συνοδεει διαδραστικος πνακες. (Ελεθερη για δοκιμ για 30 ημρες).

ActivInspire Πλρης εφαρμογ που συνοδεει κι αυτ διαδραστικος πνακες. Εναι ελεθερη για προσωπικ χρση (με λιγτερες δυναττητες απ την επαγγελματικ) και μπορε να διαβσει αρχεα του SMART Notebook.

Σελδες με παραπομπς σε υλικ για διαδραστικος πνακες (κυρως flash αρχεα)

Αναλογικ ρολι , Μοιρζομαι Ζωγραφις και Φτιχνω να πρσωπο


Το Photo widget στην αρχ της σελδας εναι δημιουργα του Roy Tanck
επιστροφ