DigiMate ΙΙΙ


Μετά από χρόνια συντροφιά μ' ένα X-Drive II αποφάσισα να αναβαθμιστώ. Το X-Drive ήταν πολύ αργό στην αντιγραφή των τεράστιων πια αρχείων RAW, (έκανε πάνω από 25 λεπτά να αδειάσει μια κάρτα CF 1GB με RAW), ογκωδέστατο και η ενσωματωμένη μπαταρία του άδειαζε όλο και γρηγορότερα.

Επέλεξα κι εγώ το DigiMate ΙΙΙ, τη νέα του έκδοση με υποδοχή για δίσκο IDE, μιας και υπήρχε τέτοιος διαθέσιμος, και αυξημένη ταχύτητα μεταφοράς σε σχέση με παλιότερα μοντέλα.
Η παραγγελία έγινε από ένα κινέζικο eshop το DealExtreme και στοίχισε 33 δολάρια με δωρεάν τα μεταφορικά.Η συσκευή είναι μικρή με σώμα αλουμινίου και φαίνεται προσεγμένη κατασκευή.
Δέχεται σχεδόν όλους τους τύπους καρτών μνήμης που κυκλοφορούν (Compact Flash Card (CFI, CFII), MicroDrive (MD / Magicstor), Secure Digital Card (SD, Mini SD), Memory Stick (MS, MS PRO, MS DUO, MS PRO DUO), Multimedia Card (MMC, RS MMC), XD-Picture Card (XD), Smart Media (SM) τις οποίες διαβάζει αρκετά γρήγορα. Σε σχέση με το παλιό X-Drive μου φαίνεται πύραυλος.

Συνδέεται με τον υπολογιστή σε μια θύρα USB2.0 high speed για τη μεταφορά των αρχείων και τη διαχείριση του σκληρού δίσκου και συνοδεύεται από μια μικρή θηκούλα, καλώδιο USB και φορτιστή.

Δέχεται σκληρό δίσκο 2.5" ο οποίος θα πρέπει να είναι φορμαρισμένος σε FAT32. Αν ο σκληρός δίσκος που θα τοποθετηθεί είναι μεγαλύτερος από 32GB τότε θα πρέπει ή να χωριστεί σε μικρότερα διαμερίσματα ή να χρησιμοποιηθεί κάποιο πρόγραμμα που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός διαμερίσματος μεγαλύτερου από 32 GB σαν αυτό ΕΔΩ. Σε περίπτωση που ο σκληρός χωριστεί σε διαμερίσματα το DigiMate επιτρέπει την επιλογή του διαμερίσματος που θα γίνει η αντιγραφή κάθε κάρτας.

Με την εισαγωγή μια κάρτας στην αντίστοιχη υποδοχή και το πάτημα ενός κουμπιού αντιγράφονται ΟΛΑ τα αρχεία της κάρτας ανεξαρτήτου μορφής σε ένα κατάλογο που δημιουργείται στον σκληρό δίσκο της συσκευής. Αν τελειώσει η αντιγραφή και ξαναπατήσεις το κουμπί τα αρχεία αντιγράφονται ξανά σε διαφορετικό όμως κατάλογο. Κάθε τύπος κάρτας έχει τους δικούς του καταλόγους με ξεχωριστά ονόματα. Π.χ. CF0001, CF0002... SD0001, SD0002...

Στην πράξη τώρα.

Η συσκευή έχει 2 κουμπιά που επιτελούν όλες τις λειτουργίες της. (άνοιγμα, κλείσιμο, επιλογή κάρτας, επιλογή διαμερίσματος στον σκληρό αν υπάρχουν, αντιγραφή αρχείων από κάρτα, διαγραφή αρχείων σε κάρτα)
Στο μπροστινό μέρος της έχει μια έγχρωμη LCD οθόνη 2.5" που εμφανίζει πληθώρα πληροφοριών: Μέγεθος αρχείων σε σκληρό δίσκο και κάρτα, υπόλοιπος ελεύθερος χώρος, ένδειξη μπαταρίας, εικονίδια για αντιγραφή και διαγραφή αρχείων, επί % πρόοδος αντιγραφής και ένα εφετζίδικο κιτσάτο χρωματιστό κύκλο που περιστρέφεται κατά τη διαδικασία αντιγραφής.
Η μπαταρία είναι μια λιθίου μοντέλο BP-56, 3.7V, 1350mA και τελειώνει σχετικά γρήγορα. Έτσι αγόρασα για 10 € από το ebay δυο  ακόμη μαζί με έναν ανεξάρτητο φορτιστή ρεύματος - αυτοκινήτου. (Η μπαταρία είναι η ίδια με τις Casio NP-30,Casio NP-30DBA, Creative NP-60, Fujifilm NP-60)
Στο DigiMate ΙΙΙ τοποθετήθηκε ένας ήδη υπάρχον δίσκος WESTERN DIGITAL 2.5'' ATA 120GB που φορμαρίστηκε στα VISTA σε ένα ενιαίο διαμέρισμα με το fat32format

Όσο αφορά τώρα την ταχύτητα μεταφοράς μερικές πρόχειρες μετρήσεις έδειξαν ότι η αντιγραφή από μια γεμάτη κάρτα μνήμης SD Transcend 80Χ του 1GB με αρχεία jpg 350-450Kb το καθένα κάνει 2 λεπτά.
Από μια γεμάτη κάρτα CF SanDisk Ultra II του 1GB με αρχεία RAW, μεγέθους ~17MB το καθένα κάνει 5 λεπτά.

Σημεία προσοχής.

-Όταν το συνέδεσα  στον υπολογιστή με αφόρτιστη μπαταρία δεν το αναγνώριζε. Φαίνεται δεν παίρνει ρεύμα από την USB ούτε φορτίζει απ' αυτή.
-Η υποδοχή των καρτών CF θέλει προσοχή στη χρήση της. Τα «δοντάκια» της λυγίζουν εύκολα αν δεν μπει προσεκτικά μέσα η κάρτα.
-Για να ανοίξει η συσκευή πρέπει να πατηθεί παρατεταμένα το κουμπί ΟΝ...

   

επιστροφή