Χειροποίητη φωτογραφική μηχανή «οπής καρφίτσας» (pinhole)


 

Πριν από πολά χρόνια  είχα φτιάξει μια χειροποίητη φωτογραφική μηχανή. Τραβήχτηκαν μερικές φωτογραφίες οι οποίες ποτέ δεν εμφανίστηκαν γιατί δεν υπήρξε κανένα φωτογραφείο της επαρχιακής πόλης που ζούσα που ήθελε να κάνει αυτή την αγγαρεία...

Αυτές τις μέρες μια αναδιάταξη της βιβλιοθήκης έφερε στην επιφάνεια το βιβλίο με τα σχέδια της μηχανής. Είναι μια ξύλινη μηχανή με φακό μια... τρύπα από καρφίτσα. (Αυτή που είχα φτιάξει εγώ ήταν με χαρτόνι κιβωτίου από γάλα νουνού και σε διαστάσεις του φιλμ ρολό των 120).

Για όποιον ενδιαφέρεται για πειραματισμούς τα σχέδια είναι  ΕΔΩ. Αντί για φιλμ μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και φωτογραφικό χαρτί με μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης.

Μια αναζήτηση στο ιντερνέτ με τη λέξη pinhole βγάζει αρκετές σελίδες με χειροποίητες μηχανές.

Ξεχώρισα αυτό ΕΔΩ. Είναι μια μηχανή 35μμ ολόκληρη από χαρτόνι, ενώ ΕΔΩ  δείχνει πως μπορείς να προσομοιώσεις μια ψηφιακή μηχανή σε μηχανή "οπής καρφίτσας" και ΕΔΩ μια πολύ καλή ελληνική σελίδα.
  • μερικές φωτογραφίες τραβηγμένες από χειροποίητες μηχανές οπής καρφίτσας υπάρχουν ΕΔΩ
  • μια σελίδα της Κοντακ για κατασκευή φωτογραφικής μηχανής με οδηγίες για το χρόνο έκθεσης σε διάφορα φίλμ είναι ΕΔΩ
  • έτοιμα lens cap με ακριβείς pinhole ΕΔΩ.
  • ...και ψάχνοντας για ένα δώρο βρήκα ένα έτοιμο σετ κατασκευής μιας pinhole συνοδευόμενη από χαρτιά (για φιλμ) και χημικά για εμφάνιση. Όποιος θέλει να μυήσει το παιδί του στη διαδικασία κατασκευής φωτογραφικής μηχανής - φωτογράφισης - εμφάνισης μιας φωτογραφίας ή θέλει να «παίξει» ο ίδιος μου φαίνεται καλή ιδέα. Περισσότερα ΕΔΩ.

 

επιστροφή