Είχα δοκιμάσει το Raw Therapee (Windows) πριν από αρκετό καιρό. Μου κόλλαγε συνέχεια και δεν μπόρεσα να το δουλέψω ποτέ. Με την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης (V2.4) και είπα να του δώσω μια ευκαιρία ακόμη.

Και με εξέπληξε ευχάριστα!!! 

Το Raw Therapee είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα μετατροπής και επεξεργασίας RAW αρχείων αλλά και αρχείων JPEG (8 bit), PNG (8 or 16 bit) και  TIFF (8 or 16 bit).

Δημιουργός του είναι ο Ούγγρος Gábor Horváth και τρέχει σε συστήματα με Windows 2000, XP, Vista (32bit), Windows 7 και βέβαια σε linux. (Αν θέλουμε μπορούμε να το τρέξουμε και από ένα στικάκι)

Μέσα από ένα υπερπλήρες περιβάλλον εργασίας (υποστηρίζει και ελληνικά!) μπορείς να διαχειριστείς και να επεξεργαστείς τα ψηφιακά αρχεία εικόνας που έχεις στον υπολογιστή σουΣαν μετατροπές RAW δεν του λείπει τίποτε.
Σε 4 καρτέλες υπάρχουν όλες οι επιλογές που μπορείς να φανταστείς.

Στην πρώτη (Exposure) υπάρχουν οι επιλογές για την έκθεση, την ανάκτηση των καμένων περιοχών, την ένταση των μαύρων, το κοντράστ.

Στη δεύτερη (Detail) ρυθμίζεις την οξύτητα και υπάρχουν και εργαλεία μείωσης του ψηφιακού θορύβου. Μείωση θορύβου φωτεινότητας (Luminance noice) και χρωματικού θορύβου (Color noice)

Στην τρίτη (Color)  μπορεί να αλλάξεις την ισορροπία λευκού και άλλες επιλογές που έχουν σχέση με τη διαχείριση του χρώματος. Εδώ μετατρέπεις και σε ασπρόμαυρη μια φωτογραφία (Color Boost -> Amount -100 και Channel Mixer για παιχνίδι με τα χρώματα)

Στην τέταρτη καρτέλα (Transform) μπορείς να κροπάρεις την εικόνα. Έχει βοηθητικές γραμμές για τον κανόνα των τρίτων, των διαγωνίων κλπ. Η μετακίνηση της περιοχής κροπαρίσματος γίνεται με shift-key και πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού εντός της περιοχής. (Το γράφω γιατί μου πήρε 3 μέρες να το ανακαλύψω καθότι ως συνήθως το εγχειρίδιο δεν το διαβάζω.)
Στην ίδια καρτέλα μπορούμε να ισιώσουμε τον ορίζοντα, να διορθώσουμε τις χρωματικές εκτροπές του φακού μας αν υπάρχουν, το βινιετάρισμα, τις οπτικές παραμορφώσεις.

Τέλος υπάρχει και μια πέμπτη καρτέλα όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες Exif της εικόνας που δουλεύουμε και μπορούμε να προσθέσουμε - αλλάξουμε κάποια πεδία (όνομα φωτογράφου, GPS info, copyright)

Τελειώνοντας τις αλλαγές που κάνεις μπορείς να αποθηκεύσεις το RAW αρχείο σε jpg ή tiff ή μπορείς να το στείλεις για περαιτέρω  επεξεργασία στον editor που επιθυμείς (το ρυθμίζεις από τις επιλογές του προγράμματος).
Δουλεύοντας τις τελευταίες ημέρες το Raw Therapee παράλληλα με το Adobe Camera Raw μου άρεσαν:

η πολύ καλή διαχείριση του ψηφιακού θορύβου 
το Sharpening 
η ανάκτηση των καμένων περιοχών
η διαχείριση σκοτεινών - φωτεινών περιοχών
το δωρεάν 

Δεν με ικανοποίησε:

το περιβάλλον εργασίας, ιδιαίτερα η διαχείριση των αρχείων.
η αδυναμία τοπικών διορθώσεων
και το ότι έχει το εικονίδιο του GIMP στο κουμπί «Send to editor» :-)
 

Το πρόγραμμα για κατέβασμα υπάρχει ΕΔΩ

Συγκρίσεις διαφόρων μετατροπέων RAW υπάρχουν ΕΔΩ

και το εγχειρίδιο αγγλικό ΕΔΩ


 

επιστροφή