Προετοιμασία φωτογραφιών
για «ανέβασμα» σε ιστοσελίδες ή για αποστολή με email


Πολλές φορές ανεβάζουμε φωτογραφίες σε διάφορα φόρουμ και σελίδες ή θέλουμε να τις στείλουμε με emeil. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σμίκρυνση των φωτογραφιών μας και τον περιορισμό του μεγέθους τους έτσι ώστε και εύκολα να ανεβαίνουν και εύκολα να βλέπονται.
Την όλη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε από όλα σχεδόν τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, υπάρχουν όμως και προγράμματα που είναι εξειδικευμένα για τη δουλειά αυτή με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης.

Ένα τέτοιο είναι και το  πολύ καλό και φυσικά δωρεάν FastStone Image Viewer που μπορούμε να το «κατεβάσουμε» από ΕΔΩ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πέρα από τις δυνατότητες διαχείρισης - επισκόπησης των ψηφιακών αρχείων εικόνας και βίντεο (υποστηρίζει μια πλειάδα τύπων αρχείων και φυσικά πολλούς τύπους RAW) έχει μια ενσωματωμένη δυνατότητα μετατροπής φωτογραφιών πολύ παραμετροποιήσιμη.

Συγκεκριμένα μπορείς να αλλάξεις διαστάσεις, ποιότητα του εξαγόμενου αρχείου, μέγεθος, το όνομα που θα πάρει, αν θα έχει πλαίσια, σκιές, περιθώρια, ενσωματώνει υπογραφές και υδατογραφήματα κλπ κλπ. Και φυσικά όλα αυτά μπορεί να τα κάνει με μεμονωμένα αρχεία αλλά και σε πολλά μαζί.
Η διαδικασία είναι απλή:
Στο περιβάλλον της εφαρμογής Επιλέγεις τις εικόνες που θέλεις να τους αλλάξεις μέγεθος.
(με ctrl + κλικ επιλέγεις περισσότερες της μιας)
και με το πλήκτρο F3 ή εναλλακτικά Tools -> Batch Convert... ανοίγει ένα πλαίσιο διαλόγουΕκεί αφού ορίσεις τη μορφή του αρχείου που θες  στο Output format (στις περισσότερες περιπτώσεις είναι  jpg) καθορίζεις που θα εξαχθούν τα αρχεία και αν θα μετονομαστούν αυτόματα, -η συγκεκριμένη λειτουργία παίρνει πολλές παραμέτρους-.
Στο συγκεκριμένο παράθυρο διαλόγου υπάρχουν δύο κουμπιά. Τα Settings και Advanced Options.

Με το κουμπί Settings ρυθμίζεις την ποιότητα του jpg αρχείου, αν θα περιέχει το exif, τη μέθοδο συμπίεσης, κ.α.Με το κουμπί Advanced Options ένα νέο πλαίσιο διαλόγου με πολλές καρτέλες σου επιτρέπει να ρυθμίσεις το μέγεθος κρατώντας σταθερό το λόγο των πλευρών, να προσθέσεις περιθώρια, υδατογραφήματα με μορφή κειμένου ή εικόνας, κείμενα πάνω στην εικόνα, κλπ κλπ.Η όλη διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό αποθηκεύοντας τις ρυθμίσεις που κάνουμε στο Advanced Options οπότε με 2-3 κλικ οι μετατροπές να γίνονται γρήγορα.


Η ποιότητα του εξαγόμενου αρχείου σε διαστάσεις μεγάλης πλευράς 800 pixel και  με συμπίεση γύρω στο 75 είναι πολύ καλή με μικρό μέγεθος και ιδανική για τις περισσότερες των περιπτώσεων.  

 

επιστροφή