Terry Richardson
Αν η μια άκρη είναι ο  Helmut Newton  η άλλη μου φαίνεται πως είναι ο  Terry Richardson

Αν η μια άκρη είναι το κυριλέ σοφτ «πορνό»  η άλλη είναι οι χύμα καταστάσεις όπου γυμνά σώματα, σιλικονούχα στήθη, ποτά ναρκωτικά, τατουάζ μπλέκονται σ' ένα χάος...
 
...όλα στην υπηρεσία της μόδας και της διαφήμισης ή μήπως και δημιουργικές εκφράσεις ενός κόσμου που περιέχει τα πάντα;
 
Σίγουρα το χρήμα είναι σημαντική κινητήρια δύναμη στο χώρο της τέχνης.
Και μια τέχνη που προκαλεί αισθητικά έχει πολλές δυνατότητες να συγκεντρώσει χρήματα.
Δεν ξέρω όμως αν αυτό αποτελεί το ασφαλέστερο κριτήριο για να απορρίψουμε ή όχι μια φωτογραφική ματιά.

Ο Terry Richardson, γεννημένος το 1964  στη Νέα Υόρκη, γνωστός στον κόσμο της μόδας, φωτογράφος μεγάλων περιοδικών και μοντέλων είναι ένας απρόβλεπτος, προβοκατόρικος και  αυτοσαρκαστικός φωτογράφος.

 

 |  
 


Απρόβλεπτα και προβοκατόρικα φωτογραφίζει.
Φτηνές μηχανές, φωτισμός ότι λάχει, χρήση του ενσωματωμένου φλας της μηχανής,  φωτογραφίες χωρίς πολλές ρυθμίσεις και δοκιμαστικά, φόντα ατημέλητα και «τυχαία» ακόμα και στις μεγαλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες που ανέλαβε, κατηγορίες για σκανδαλισμό, λογοκρισία των έργων του.

Φτάνουν αυτά για να γίνει - χαρακτηριστεί κάποιος καλλιτέχνης;

Προσωπικά δεν ξέρω ...Πολλά πράγματα θέλουν χρόνο και απόσταση για να κριθούν αν ποτέ κριθούν.
Όταν ο Brassai φωτογράφιζε τα καταγώγια στο Παρίσι το 1930 και τα ερωτικά συμπλέγματα αντρών και γυναικών σοκάριζε μια  καθωσπρέπει κοινωνία. Σήμερα είναι «κλασσικός».  Όταν ο Kertez την ίδια εποχή έκανε τα παραμορφωμένα γυμνά του κανείς δεν ήξερε τι είχε στο μυαλό του. Σήμερα αυτά θεωρούνται «κλασσικά»... 

Τον ίδιο τον Terry Richardson δεν τον απασχολεί αν κάνει τέχνη ή ...πορνό. Απολαμβάνει τη φωτογραφία λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να παίρνεις κάποια ρίσκα για να καταφέρεις κάτι πραγματικά ωραίο. Όταν συλλαμβάνεις την εικόνα και καταλαβαίνεις ότι έχεις καταφέρει ακριβώς αυτό που ψάχνεις, το συναίσθημα είναι μοναδικό. Κάτι σαν ένα καλό πήδημα...»


Γιος του επίσης φωτογράφου μόδας Bob Richardson άρχισε να φωτογραφίζει από μικρός ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του να έχει πάντα μαζί του ένα φλας, έξτρα μπαταρίες κι ένα ανοιχτήρι κρασιού... 
Στην πορεία μπαίνει στο χώρο της μόδας, οι γνωριμίες του πατέρα του τον βοηθάνε σ' αυτό. Χρησιμοποιεί φτηνές κάμερες, δεν σχεδιάζει ποτέ από πριν τον φωτισμό, δεν προετοιμάζει τις πόζες των μοντέλων του.

«Στην αρχή πολλοί γελούσαν βλέποντάς με να χρησιμοποιώ φτηνοκάμερες. Mια μέρα ένα celebrity κοιτώντας τη μηχανή μου μου είπε "α, έχω κι εγώ μια τέτοια". Tότε γιατί δεν βγάζεις εσύ τις φωτογραφίες; του απάντησα.. Aυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι οι εικόνες μου να είναι φρέσκες και στην ώρα τους. Θέλω να πηδάνε από τις σελίδες των περιοδικών επάνω σου...»
 

  |    | 


 

Δεν μπορώ να πω πως  μ' αρέσουν όλες του οι φωτογραφίες. Νιώθω αμήχανα μπροστά σε πολλές απ' αυτές, αλλά πολύ λίγοι μπορούν να συνδυάσουν το αισθησιακό με το κιτς τόσο όμορφα όσο ο Terry Richardson.
Πολύ λίγοι μπορούν να δείξουν γυμνό με τόσο φυσικότητα ή κάτι σεξουαλικά άσχετο με τόσο υπονοητικότητα... Ένα εκρηκτικό - διαστροφικό μίγμα Diane Arbus και Helmut Newton  βλέπω σε πολλές του φωτογραφίες ή όπως διάβασα πριν από χρόνια στην Ελευθεροτυπία σε ένα κείμενο Σ. Τσαγκαρουσιάνου:

«Θυμίζει Αράκι, μαρκήσιο Σαντ σε κλασικά εικονογραφημένα, την ίδια ζέστα του βυθού, το ίδιο βούλιαγμα με αντεστραμμένες κόρες, το βραχνό γέλιο, το καταφύγιο που νιώθουν στην ιδεοληψία του πορνό όσοι τους έδιωξε η αγάπη.
Αυτό τον κάνει ποιητικό και ενδιαφέροντα -το γεγονός ότι τα ζει όλα αυτά- και δίνει στις εικόνες του το βάθος της τέχνης κι όχι το χάζι του ηδονοβλεψία.»

 

  |    | 


  |    |   


  |    | 


  |    |   |    | 


  |    | 

 

Περισσότερες φωτογραφίες στις σελίδες του ΕΔΩ
κι από τα βιβλία του αντιπροσωπευτικό είναι το Terryworld  (επανεκδόθηκε πέρυσι)

ενώ το παλιότερο  Kibosh ...στοιχίζει μόλις 350$ 

Παραπομπές, βοηθήματα:

Terryworld 
Good clean fun?
Terry Richardson (Wikipedia)
KLIK Magazine
terryrichardsonworld.blogspot.com
Terry Richardson  

 

επιστροφή