iPhone 4 & Φωτογραφία

Αρκετές φορές φωτογράφιζα με το κινητό τηλέφωνο. Φωτογραφίες χαμηλής ποιότητας, λύσεις ανάγκης τις περισσότερες στιγμές για να κρατηθούν πρόχειρα στιγμιότυπα. Μέχρι εκεί...
...Τελευταία όμως, με την απόκτηση ενός
iPhone και την ανακάλυψη μιας πληθώρας λογισμικού λήψης και επεξεργασίας φωτογραφιών γι' αυτό, η φωτογράφιση με κινητό απέκτησε μια διάσταση για μένα.
Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν είναι οι «καλύτερες» σε σχέση με το τι κυκλοφορεί στην αγορά των κινητών, κάμερα 5 megapixel με ανάλυση 2592x1936 pixels, δυνατότητα HDR, LED φλας, 5χ ψηφιακό ζουμ, Back-illuminated sensor) η μεγάλη δύναμή του είναι το πολύ καλό λογισμικό που κυκλοφορεί, δωρεάν και μη, επεκτείνοντας τις δυνατότητές του.
Συγκεντρώνω εδώ λογισμικό φωτογραφίας που «τρέχει» σ' ένα
iPone. Λογισμικό που δοκίμασα και χρησιμοποίησα ή χρησιμοποιώ ακόμη. Παράλληλα θα υπάρχουν και παραπομπές σε αντίστοιχες  φωτογραφίες που έχω τράβήξει.

 Οι εφαρμογές. (μπορούν να βρεθούν κάνοντας αναζήτηση στο App store)
 Gorillacam.
Δωρεάν, μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το ενσωματωμένο λογισμικό ελέγχου της κάμερας προσθέτοντας σταθεροποιητή, αλφάδι και γραμμές ελέγχου του κάδρου, συνεχή φωτογράφιση (1.6 photos per second), 3shot burst, άμεσο έλεγχος ζουμ, χρονοκαθυστέρηση.
Camera+
Προσθέτει πολλές επιλογές στη φωτογραφιση. Σταθεροποίηση, γραμμές ελέγχου, χρονοκαθυστέρηση, τοποθέτηση διαφορετικών σημείων ελέγχου για την εστίαση και φωτομέτρηση. Η εφαρμογή περιλαμβάνει και πολλές επιλογές για την επεξεργασία των φωτογραφιών τόσο αυτών που τραβήχτηκαν με αυτή αλλά και αυτών που υπάρχουν αποθηκευμένες στο κινητό. Κροπάρισμα, περιστροφή, έτοιμα  scene modes, παριθώρια, μεταροπή σε αμ, προσομοίωση παλιών φιλμ και φωτογραφικών μηχανών. Από τις πιο πλήρης εφαρμογές.
 Hipstamatic
Αν κάποιος θέλει να μετατρέψει το iPhone σε toy camera το Hipstamatic αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές που κυκλοφορούν. Πληθώρα εικονικών φακών και φιλμ που συνδυάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας ενδιαφέροντα εφέ.
Μια πλήρη εικόνα των συνδυασμών αυτών μπορεί κάποιος να δει ΕΔΩ
 Retro Camera Plus
Αντίστοιχη με την παραπάνω εφαρμογή αλλά δωρεάν. 5 ρετρό κάμερες (The Bärbl, Little Orange Box, Xolaroid 2000, Pinhole Camera, FudgeCan) με πολύ καλή πιστότητα στο χρώμα και την υφή της φωτογραφίας. Όλα τα λεφτά η Pinhole από «χαρτόνι»!!!
Ανάλυση φωτογραφίας 1200 × 1200 και διαφημίσεις τα αρνητικά.
 TtV Camera
Προσομοίωση της τεχνικής TtV με θαμπόγυαλο από Kodak Duaflex,  Argus 75,  White-house Beacon, Old Binoculars, Hasselblad 500C/M, Konica C35, Kodak Duaflex II,  Canon AE-1, Mamiya RB67 ProS
Μεγάλο μειονέκτημα στην τωρινή έκδοση (2.0) η αποθήκευση της εικόνας σε διαστάσεις 640×640 pixels
 ClassicPAN
Πανοραμικές φωτογραφίες -λόγος πλευρών 9:4- με δυνατότητα προσομοίωσης αρκετών φίλμ, EV, βινιεταρίσματος. Πολύ καλή.
 Adobe Photoshop Express
Μια lite έκδοση του Photoshop. βασικές δυνατότητες επεξεργασίας (περικοπή, περιστροφή, κατοπτρισμός, έκθεση, κορεσμός, αντίθεση, saturation, BW, sharpen, soft focus. Επίσης περιλαμβάνει 7 εφέ και 7 περιθώρια για τις φωτογραφίες.
Αν και υπάρχουν και άλλες εφαρμογές επεξεργασίας για το iPhone η συγκεκριμένη είναι δωρεάν και αρκετά γρήγορη και έχει και το όνομα της Adobe πίσω της
 Pocket Light Meter
Δωρεάν εφαρμογή φωτομέτρου αρκετά αξιόπιστη.
Έχει ρύθμιση EV και δυνατότητα να κλειδώσεις iso (6-102400!!), ταχύτητα (32sec - 1/8000), διάφραγμα (1- 512!!) σε κάθε συνδυασμό.
Για τους αμετανόητους αναλογικούς πινχολίστες και όχι μόνο, απαραίτητο.
 Focus Plus
Απλή εφαρμογή που βοηθάει στην επιλεκτική εστίαση και τη σταθεροποίηση της κάμερας. Διαθέτει «μεγεθυντικό φακό» για καλύτερη επιλογή της περιοχής της εστίασης και κλείδωμα έκθεσης.
 PhotoTimer
Δωρεάν εφαρμογή που δεν περιορίζεται μόνο στην χρονοκαθυστέρηση (επιλογές για 2-5-10-15-30-60-120-300 δευτερόλεπτα) αλλά διαχειρίζεται και τις φωτογραφίες που είναι αποθηκευμένες στο κινητό με δυνατότητα άμεσης αποστολής τους σε Facebook, Twitter, Flickr, Picasa, MobileMe, Tumblr, YouTube, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
 

 
Οι φωτογραφίες
 

επιστροφή